Események

MÜPA Borítókép
Ünnepi hangverseny és ősbemutató

Bartók Béla Nőikar és Vántus Fiúkórus közös ünnepi hangversenye

Műsor:

Kodály Zoltán: A 150. Genfi zsoltár
Orbán György: Mass no. 6
Bárdos Lajos: Szent Imre herceg
Eva Ugalde: Miserere
Jacobus Gallus: Domine ad adjuvandum me festina
Pablo Casals: Nigra sum (zongorán kísér Kolbné Dancsik Nóra)
Kodály Zoltán: Fölszállott a páva
Francis Poulenc: Litanies à la Vierge Noire
Pärt Uusberg: Muusika
Dobos Dániel: Sanctus - Szeged város felkérésére írott mű ősbemutatója
Kocsár Miklós: Sub tuum praesidium

Zongorán és orgonán közreműködik: Dinya Milán
Vezényel: Valkai Dávid

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A belépés díjtalan.

Korábbi események

emlék érem
Hangverseny Kardos Pál emlékére

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a 2024. március 23-án, szombaton 16 órakor kezdődő emlékhangversenyre, amelyen a Bartók Béla Nőikar is énekel.

***

A nőikar műsora:

- Kodály Zoltán: A 150. genfi zsoltár
- Bárdos Lajos: Szent Imre herceg
- Eva Ugalde (1973-): Miserere
- Kocsár Miklós (1933-2019): Sum tuum praesidium

Vezényel: Valkai Dávid

MÜPA Budapest
MÜPA - Budapest

2023. december 13-án a Müpa legszebb hagyományán, a karácsonyi orgonakoncerten léptünk fel Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművésszel. A közös koncert műsora rendkívül gazdag volt: hallhattunk szóló orgonaműveket Bach, Liszt, Csajkovszkij, Vierne, Karg-Elert, Antalffy-Zsiross Dezső és Jonathan Scott műhelyéből, megszólaltak az 1870-es években született ukrán szerző, Mikola Dmitrovics Leontovics, a kortárs amerikai komponista, Joan Szymko, valamint a 20. századi magyar kórusirodalom jelesei, Kocsár Miklós és Karai József darabjai. Elhangoztak orgonakíséretes kórustételek Adam, Franck és Poulenc terméséből - sőt Mészáros Zsolt Máté egy opusa is helyet kapott a színes programban. 

 

Dáni utcai templom
Adventre hangolódás

A szegedi Bartók Béla Nőikar és az SZTE BBMK Vegyeskarának KÖZÖS HANGVERSENYE

2023. 12. 05. (Kedd) 18:00

MŰSOR:

Bartók Béla Nőikar
Karai József: Hodie Christus natus est
M. Leontovics: Scsedrik
Kocsár Miklós: O magnum mysterium
J. Szymko: Hodie

Vezényel: Valkai Dávid

BBMK Vegyeskar
T. Ravenscroft: Remember, O thou man
H. Schütz: Vater unser
J. Rheinberger: Preis und Anbetung
Demény Dezső: Két karácsonyi kórus/
Puer natus in Betlehem; Adeste fideles
(Vezényelnek a Kóruskarnagy szak hallgatói:
Bereczki Róbert és Szűcs Gergely)
S. Rahmanyinov: Bogorogyice gyevo
Kodály Zoltán: Adventi ének
J. Vila: Sanctus-Benedictus

Vezényelnek: Uhereczky Eszter és Valkai Dávid

14. Karnagyi szeminárium
Kultúraközvetítés egyházzenével – Véget ért a nemzetközi karnagykurzus Szegeden

A Kardos Pál Alapítvány tizennegyedik alkalommal szervezte meg augusztus második felében Nemzetközi Karnagyi Kurzusát melynek célja, hogy egy hetes, intenzív
továbbképzést biztosítson a minőségi éneklésre, kórushangzásra igényes tanárok, kórusvezetők számára. 

Idén tizenöten érkeztek a Tisza-parti városba, jellemzően a Távol-Keletről, a határon túlról és Magyarországról. Az augusztus 20-i nyitó és az augusztus 27-i záróhangverseny megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja támogatta. „Mindenkor idejük van a zsoltároknak” - idézte József Attila Gyémánt című versének kezdősorát Vesmás Péter akadémikus, a kurzus nyitókoncertjén. A Magyar Művészeti Akadémia regionális elnöke szerint ma is idejük van a zsoltároknak, mert kapaszkodót jelentenek. - Annak az örökségnek pedig, amit a zenei nevelés és művelés területén Kodály Zoltán ránk hagyott, zsoltár jellege van. Olyan erő, kapaszkodó, ami a történelem viharaiban is segít megtalálni azt, ami nemesít, ezért a továbbadás kötelezettségét rója ránk. Ő vérzivataros időkben is rendületlen kiállt a kiművelt értelem és a kiművelt szív harca mellett, amely a nemzet szellemi és lelki kincseinek megtartásáért folyik – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette: a Kardos Pál Alapítvány tevékenysége, a nagymúltú egyházzenei karnagykurzus, amit a Magyar Művészeti Akadémia most először támogatott, a legjobb példája a kultúraközvetítésnek.
Az egyhetes, intenzív képzés mindig vonzza a külföldi résztvevőket, mert a karnagyképzések között szinte egyedülállóan, elsősorban egyházzenei alkotások megismertetésére fókuszál. A magyar és angol nyelven zajló szeminárium, amit kétévente szervez meg az alapítvány, Rozgonyi Éva Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, valamint Ordasi Péter DLA, Liszt-díjas karnagy irányításával zajlik. - "Úgy gondoltuk, hogy ezen a területen meglehetősen sovány a továbbképzések lehetősége. A nyolc aktív és hét passzív résztvevővel végzett munka idén meglehetősen intenzív órabeosztás mellett zajlott: Kardos tanár úr elmélete alapján foglalkoztunk az intonációval, elemeztük az a capella egyházi kóruskompozíciókat, illetve a templomi helyszínen előadható műveket, különös hangsúllyal a magyar szerzők műveire. A választott magyar művek között szerepelt Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és Terényi Ede több egyházi kórusműve, valamint Bartók Béla imádságos tartalmú egynemű karai" - mondta Rozgonyi Éva a szakmai munkáról.

Gyakorló kórusként közreműködtek a szegedi Bartók Béla Nőikar tagjai (karnagy: Valkai Dávid) és a szeminárium hallgatói, a napi foglalkozásokat az SZTE Zeneművészeti Kar tantermeiben tartották. 

A záróhangversenyen a megtanult művek dirigálásából adtak számot a résztvevők. A koncertet, amit a szegedi Alsóvárosi Havas Boldogasszony templomban tartottak, megtisztelte jelenlétével Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete is, tekintettel arra, hogy az idei karnagykurzuson hét japán hallgató is részt vett. Egyikük harmadszor tért vissza Szegedre, de a jelentkezők között hongkongi és szingapúri is volt - ők mindketten a kecskeméti Kodály Intézet hallgatói.

Kardos Pál Alapítvány 14. nyári szeminárium nyitó hangverseny
A Kardos Pál Alapítvány 14. nyári nemzetközi karnagyi szemináriumának nyitó hangversenye

2023.08.20-án 19:00-tól került megrendezésre a Kardos Pál Alapítvány 14. nyári nemzetközi karnagyi szemináriumának nyitó hangversenye. 

Műsoron:

 1. TERÉNYI Ede: Resonemus
 2. BARTÓK Béla: Tavasz
 3. BARTÓK Béla: Levél az otthoniakhoz
 4. BARTÓK Béla: Mihálynapi köszöntő
 5. BARTÓK Béla: Isten veled!
 6. KOCSÁR Miklós: Ave Maris Stella
 7. KOCSÁR Miklós: O vos omnes
 8. KOCSÁR Miklós: Sub tuum praesidium

  Kardos Pál emlék érmek átadása

 9. GALLUS, Jacobus: Pueri concinite
 10. PALESTRINA, G. P.: Pueri hebraerorum
 11. LASSUS, Orlandus: Adoramus te, Christe
 12. VERDI, Giuseppe: Laudi alla Vergine Maria
 13. KODÁLY Zoltán: Ava Maria (1935)
 14. KODÁLY Zoltán: Ének Szent István királyhoz

  A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkabizottsága

Kalotaszentkirály
Kalotaszentkirály és környéke

2023.07.05-09. között Kalotaszentkirályra utazott a kórus. A tartalmas 5 nap során nem csak a torockói és a kalotaszentkirályi közösségnek énekeltünk, de ellátogattunk többek között a Sárkányok kertjébe, Zsibón megnéztük a Wesselényi-kastélyt, Zilahon megemlékeztünk Ady Endréről, akusztikailag leteszteltük a tordai sóbányát, a magyarvalkói, a gyerőmonostori református templomokat, Vistán beültünk az egyik legrégebb óta fennmaradt templom padjaiba és Sztána csodaszép református temploma mellett ellátogattunk Kós Károly Varjúvárához.

Kotta és hangvilla
Valkai Dávid (karvezetés) DLA doktori komplex vizsgája

A komplex vizsga művészeti részének koncertműsora:

 • Bartók Béla:
  • Tavasz
  • Ne hagyj itt!
  • Levél az otthoniakhoz
  • Ne menj el!
  • Senkim a világon
  • Bolyongás
  • Mihálynapi köszöntő
  • Leánykérő
  • Madárdal
  • Bánat
  • Ne láttalak volna!
  • Elment a madárka
  • Párnás táncdal
  • Kánon
  • Isten veled!

A komplex vizsga művészeti részéhez kapcsolódó előadás címe: Bartók Béla nőikari műveinek stíluselemei

A komplex vizsga disszertációs részében ismertetett disszertáció munkacíme: Francis Poulenc szakrális a cappella kórusművei

Témavezető: Dr. Kamp Salamon

A komplex vizsga nyilvános.

Sagrada Familia
Barcelonai szereplés

2022. július 4. és 10. között a kórus a Kardos Pál Alapítvány közreműködésével az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jelentős anyagi támogatásával vett részt az 57. Barcelonai Nemzetközi Éneklő Hét rendezvényein. A kórustalálkozóra tíz énekkar érkezett többek között Portugáliából, Baszkföldről és az USA-ból.  

A résztvevők naponta három műhelyben készültek fel a július 9-i közös koncertre, amelyet a Katalán Zene Palotájának kétezer fős hangversenytermében tartottak. Az egyik műhely ifjúsági kórusoknak volt meghirdetve, ahol északi hangzású kórusműveket tanultak. A másodikban operákat, a harmadik műhelyben pedig mediterrán dalokat tanulhattak a résztvevők. A nőikart ez utóbbi műhelybe osztották be, amelyet Juan Pablo de Juan karnagy irányított. A szombati hangverseny zárásaként a műhely három kórusa a hét folyamán megtanult „Mediterrán Énekek" című csokrot énekelte a kiváló Madridi Ifjúsági Kórus vezetője vezényletével. 

A közös munka mellett minden kórus kapott egyéni fellépési lehetőséget is. A szegedi kórus július 5-én délelőtt fogadáson vett részt a polgármesteri hivatalban, este önálló hangversenyt adott a Barcelonától 20 kilométerre lévő Sant Vicenc dels Horts templomában. Másnap ellátogattak Gaudi világhírű építészeti csodájába, a Sagrada Familiába, majd este egy baszk és egy katalán kórus társaságában léptek fel a Santa Maria del Pi 15. században épült, gótikus bazilikában. Felléptek továbbá a Montserrat kolostorban is, ahol a szentmise előtt énekeltek.

"Rozgonyi Éva tanárnő sok évvel ezelőtt járt a Zenekonzervatórium leánykarával ugyanezen az éneklő héten, ő biztatott bennünket a részvételre, valamint segített az utazáshoz szükséges anyagi forrás megpályázásában. A legmeghatározóbb élményünk a Sagrada Familiában kapott, tízperces éneklési lehetőségünk volt. Mindenkinek olyan lelki töltetet adott, amit szerintem soha nem fogunk elfelejteni." V.D.

Természetesen Barcelona építészeti kincseinek megtekintésére, gasztronómiai kalandozásokra, tengeri fürdőzésre is szakítottak időt a kórustagok, akiknek tetszését felettébb elnyerte a spanyol virtus.

15. jubileum
A Bartók Béla Nőikar 15 éves jubileumi hangversenye 2021. november 28.

15 éves a szegedi Bartók Béla Nőikar

Ünnepeljen velünk!

2021. november 28., vasárnap 18 óra

SZTE Rektori Hivatal díszterem

Műsoron reneszánsz, romantikus, XX. századi és kortárs zeneszerzők kórusművei

Zongorán közreműködik: Dinya Milán

Vezényel: Valkai Dávid

A szegedi Bartók Béla Nőikar Ohridban
Ohridi Nemzetközi Kórusfesztivál

A szegedi Bartók Béla Nőikar részt vett a Macedóniában, Ohridban, 2019. augusztus 22-26 között megrendezett nemzetközi kórusfesztiválon. Az énekkar a felnőtt kategóriába nevezett be, nőikari alkategóriában minősítési szándékkal.

A megérkezés napján a megnyitón közösen énekelt minden kórus két macedón népdalt, melyekkel megalapozták a fesztivál hangulatát. Ezután mindenkinek a városközpontban egy kijelölt helyen kellett előadni egy szabadtéri folklór műsort, melyen az énekkar madrigálokat, illetve Kodály Zoltán, Bartók Béla és Karai József műveit adta elő.

Másnap került sor a megmérettetésre, ahol műsorukhoz reneszánsz, romantikus, XX. századi és kortárs szerzők műveiből válogatott karvezetőjük Valkai Dávid. Nevezetesen Giovanni Pierluigi da Palestrina Pueri heabreorum, Felix Mendelssohn-Bartholdy Veni Domine, Kodály Zoltán Ének Szent István királyhoz és Kocsár Miklós Salve Regina c. műve mellett egy macedón mű előadását kérték, mely Tomislav Zografski Murmur c. műve volt. A Mendelssohn műben közreműködött Dinya Milán zongoraművész. A közönség - főleg a többi magyar csapat - lelkes tapssal bíztatta a kórust.

A harmadik napon kötelező programon vettünk részt, ahol más nemzetiségek kórusait hallgathattuk meg. A verseny ideje alatt egyidejűleg zajlottak templomokban és más helyszíneken az egyházzenei és a popzenei koncertek.

A kórusnak lehetősége adódott kirándulni a közeli Sveti Naumban és megtekinthettük a történelmi óvárost is. Mindezek mellett az ohridi tó partján lévő szállodai pihenőhelyünkről, szabadidőnkben bármikor élvezhettük a kilátást és a tó vizét, illetve az ország nevezetes ételeit kóstolhattuk meg.

A 29 kórusból csupán ketten nem indultak a verseny kategóriában. A többi énekkart az 5 főből álló zsűri pontozta, maximum 100 pont volt adható a következő szempontokra: tisztaság, ritmus, szövegmondás, vezénylés, összhatás. Az összesített pontszámok alapján a kórus 90.33 pontot kapott, mellyel 1. helyet érdemelt ki.

Az utazás busszal történt, egy gyakorlott társaság első osztályú buszával. Teljes biztonságban érezhettük magunkat, hála a társaság precíz munkájának, így joggal mondhatom, hogy ez az esemény nagyon kellemes élmény marad a kórus számára.

A Szegedi Bartók Béla Nőikar Ohridban
A Szegedi Bartók Béla Nőikar
Tavaszi koncert szegedi és kecskeméti énekesekkel 2020. február 29.

A koncert első perceiben a Kecskeméti Énekes Kör Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagya, Erdei Péter előbb a megjelenteket köszöntötte, majd szokatlan felütésként, ám a hangverseny kitűnő hangulatát ily módon is megalapozva, Kányádi Sándor Küküllő kalendáriumának két versét, a Télutót és a Tavaszelőt mondta el. Ezt követően Gabriel Fauré Requeimjét hallgathatták meg az érdeklődők. Az egyik legnagyobb francia zeneszerző gyászmiséjét tavaly novemberben, a Filharmónia Magyarország bérleti sorozatában már megszólaltatta a KÉK. A néhány hónappal ezelőtti esten a Hírös Agóra színháztermében a mű szimfonikus zenekari változata csendült föl, ezúttal a kecskeméti kórust Révész László orgonaművész kísérte. A túlvilági élet nyugalmát sugárzó requiem szólószólamait Mráz Nikolett és Robin Ng énekelte, az együttest Erdei Péter vezényelte.

Az est második felében a Kecskeméthez több szálon is kötődő szegedi Bartók Béla Női Kar énekelt. A több mint 50 éves múltra visszatekintő kórust 1967-ben Kardos Pál, a kecskeméti Kodály Iskola egykori tanára, a Kodály Intézet első igazgatója alapította. A fiatalon elhunyt zenepedagógus örökségét kollégája, Rozgonyi Éva vette át, a Liszt-díjjal kitüntetett kórusvezető, az 1970-es években az ÉZI igazgatói feladatait is ellátó karnagy több mint 3 évtizeden át állt a számos hazai és külföldi versenyen sikeresen szereplő vegyeskar élén.
 

Az elmúlt évben KÓTA-díjjal kitüntetett együttes a szombati koncerten is szép sikerrel énekelt. Az énekes iskola dísztermét megtöltő zeneszeretők - köztük a hangversenyt személyes jelenlétével is megtisztelő Rozgonyi Éva és Ordasi Péter, valamint jó néhány dalos társ, az egykori Bartók Kórus Kecskeméten és a környéken élő tagjai, illetve az estnek helyt adó intézmény pedagógusai - vastapssal jutalmazták az együttest, akik ezúttal Valkai Dávid kezére énekeltek. A fiatal zenetanár akár már az est első felében, a Kecskeméti Énekes Körrel is színpadra léphetett volna, hiszen ő is a KÉK egyik alapító tagja volt és két éven át velük énekelt. De nemcsak ily módon kötődik Kecskeméthez, hiszen a hírös városban született, itt tanult és korábban tanított is a Kodály Iskolában. Irányításával a szegedi énekkar előbb Bárdos Lajos és Bartók Béla két-két kórusművét szólaltatta meg, majd a közelmúltban elhunyt Szőnyi Erzsébetre és Kocsár Miklósra emlékezve, valamint Kecskemét szülöttje, Kodály Zoltán munkássága előtt is tisztelegve, a három kiváló zenepedagógus műveit énekelték, felemelő szépséggel. A hangverseny az Estéli nótázással zárult, Karai József kompozíciójában zongorán Dinya Milán működött közre.
 

Varga Géza