Ohridi Nemzetközi Kórusfesztivál

A szegedi Bartók Béla Nőikar részt vett a Macedóniában, Ohridban, 2019. augusztus 22-26 között megrendezett nemzetközi kórusfesztiválon. Az énekkar a felnőtt kategóriába nevezett be, nőikari alkategóriában minősítési szándékkal.

A megérkezés napján a megnyitón közösen énekelt minden kórus két macedón népdalt, melyekkel megalapozták a fesztivál hangulatát. Ezután mindenkinek a városközpontban egy kijelölt helyen kellett előadni egy szabadtéri folklór műsort, melyen az énekkar madrigálokat, illetve Kodály Zoltán, Bartók Béla és Karai József műveit adta elő.

Másnap került sor a megmérettetésre, ahol műsorukhoz reneszánsz, romantikus, XX. századi és kortárs szerzők műveiből válogatott karvezetőjük Valkai Dávid. Nevezetesen Giovanni Pierluigi da Palestrina Pueri heabreorum, Felix Mendelssohn-Bartholdy Veni Domine, Kodály Zoltán Ének Szent István királyhoz és Kocsár Miklós Salve Regina c. műve mellett egy macedón mű előadását kérték, mely Tomislav Zografski Murmur c. műve volt. A Mendelssohn műben közreműködött Dinya Milán zongoraművész. A közönség - főleg a többi magyar csapat - lelkes tapssal bíztatta a kórust.

A harmadik napon kötelező programon vettünk részt, ahol más nemzetiségek kórusait hallgathattuk meg. A verseny ideje alatt egyidejűleg zajlottak templomokban és más helyszíneken az egyházzenei és a popzenei koncertek.

A kórusnak lehetősége adódott kirándulni a közeli Sveti Naumban és megtekinthettük a történelmi óvárost is. Mindezek mellett az ohridi tó partján lévő szállodai pihenőhelyünkről, szabadidőnkben bármikor élvezhettük a kilátást és a tó vizét, illetve az ország nevezetes ételeit kóstolhattuk meg.

A 29 kórusból csupán ketten nem indultak a verseny kategóriában. A többi énekkart az 5 főből álló zsűri pontozta, maximum 100 pont volt adható a következő szempontokra: tisztaság, ritmus, szövegmondás, vezénylés, összhatás. Az összesített pontszámok alapján a kórus 90.33 pontot kapott, mellyel 1. helyet érdemelt ki.

Az utazás busszal történt, egy gyakorlott társaság első osztályú buszával. Teljes biztonságban érezhettük magunkat, hála a társaság precíz munkájának, így joggal mondhatom, hogy ez az esemény nagyon kellemes élmény marad a kórus számára.

A Szegedi Bartók Béla Nőikar Ohridban