• Mözsi Bartók Béla Női Kar
Történet - Múlt

Bartók Béla Női Kar névvel alakult a kórus 1972-ben 20 fővel. Megalakulásának célja falugyűlések, ünnepélyek szebbé hangulatossá tétele volt. A kórus megalakulása óta részt vett számtalan községi rendezvényen, megyei kórustalálkozón és többször elnyerte a jogot, hogy országos kórusfesztivál résztvevője lehessen. Az együttes a város kulturális életében jelentős tényezővé vált. A népdalfeldolgozásoktól a klasszikus, romantikus szerzők művein át a ma élő zeneszerzők műveit igyekszik megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt.
Az együttest 1975-től Thész László a szekszárdi zeneiskola művésztanára segítette és zongorán kísérte haláláig. Lányi Péter művésztanár vette át a kórus zongorakíséretét, majd Elmauer József a bonyhádi zeneiskola igazgatója lett a kórus zongorakísérője.

1975-ben volt az első minősítő hangversenye a kórusnak Tamásiban, ahol ezüstérmet ért el. A zsűri elnöke Balázs Árpád volt, SZOT- és Erkel-díjas zeneszerző. A minősítő eredményeként meghívást kaptunk Balázs Árpád szerzői estjére Szekszárdra, ahol a Rózsatánc c. műve bemutatására kérte fel a kórust. A művet a KISZ Központi Művészegyüttes Énekkarának írta az arezzói Nemzetközi Kórusfesztiválra. Magyarországon ősbemutatójára került sor Szekszárdon a Mözsi Bartók Béla Női Kar előadásában. A szerző ellátogatott Mözsre a kórus egyik próbájára is és instrukciókat adott elképzelései megértéséhez.
1976-ben volt a kórus első külföldi útja Erdélyben
1977-ben Tamásiban volt a VI. Országos Szövetkezeti Dalostalálkozó, ahol a kórus jól összeállított műsora, színvonalas előadása elnyerte a zsűri különdíját.
1977-ben ünnepelte a kórus 5 éves jubileumát. A kórus díszvendége Balázs Árpád volt, vendégei a bonyhádi Erkel Ferenc Kórus és a Liszt Ferenc Pedagógus kórus. Az összkari számot: Dalol az ifjúság c. művét, a szerző vezényelte.
1978 Vándor Sándor megyei bemutató, melynek eredményeként Budapestre az Országos Fesztiválra meghívást kapott a kórus, ugyanebben az évben az Országos Szövetkezeti Dalostalálkozón Szolnokon képviselte a dunántúli női kategóriát kórusunk. Hímesházán lépett fel a kórusunk a Vándor Sándor Baranya megyei bemutatón. Ez év nyarán Jugoszláviába, Vrsarba utazott a kórus saját költségén nyaralni, pihenni férjekkel együtt.
1979 Tamásiban Szövetkezeti Dalostalálkozó minősítő hangversenyén a kórus teljesítményét arany fokozattal jutalmazták.
1979 Az NDK-ba, Linzbe indultunk repülőgéppel, ahol egy hetet töltött a kórus. A repülés élmény volt a kórusnak. A hivatalos program mellett egy szeretetotthon lakóinak szerzett a kórus nagy örömet műsorával. Itt énekeltük első ízben Mendelssohn: Búcsú az erdőtől c. művét német nyelven.
1980 Országos kórustalálkozó Székesfehérváron, ahonnan a zsűri különdíjával jöttünk haza. Még ebben az évben Tamásiban baráti találkozón vettünk részt, majd november 22-én Dalostalálkozón szerepeltünk az atomvárosban Pakson, a zsűri Sapszon Ferenc karnagy úr volt.
1981 Bartók Béla születésének 100 éves évfordulóján emlékműsor Mözsön /Tolnai Népújság/ Ebben az évben Balatonföldváron a Balatoni Évadnyitó Hangversenyen vett részt a kórusunk. Részt vett továbbá a VIII. Országos Szövetkezeti Dalostalálkozón, majd a székesfehérvári kórustalálkozón szerepeltek sikeresen.
1981 Bulgáriában a Fekete-tenger partján töltötte szabadságát a kórus saját költségén.
1982 A Balatoni Évadnyitó Hangverseny, majd októberben kórusfesztivál Siófokon Ebben az évben "Szocialista Kultúráért" kitüntetést kapott a kórus
1983 Szereplés Komlón majd a IX. Országos Szövetkezeti Dalostalálkozón Szolnokon, Országos Vándor Sándor Fesztivál Szekszárdon, melyen kórusunk is részt vett.
1983 december 16. Tíz éves a Mözsi Bartók Béla Női Kar! Jubileumi hangverseny.
1984 A nagykórusból alakult kamarakórus - társadalmi közreműködése és több éves színvonalas munkája elismeréseként "BÉKE"-díjat kapott.
1984 Országos Szövetkezeti Dalostalálkozó volt Siklóson, melyen a kórus is részt vehetett. A németországi Hamm-i kórussal közös hangversenyt adtunk Tolnán, majd másnap Csopakon ismét közös hangversenyen énekelt a két kórus. A Polgárdiban megrendezett Országos Szövetkezeti Dalostalálkozón a Bartók kórus különdíjat kapott.
1985 Tamásiban 5. alkalommal a X. Országos Dalostalálkozó területi bemutatójánvettünk részt. A zsűri elnöke Fasang Árpád zeneszerző kiemelkedő produkciónak méltatta a mözsi kórus műsorát. Még ebben az évben a Vas Megyei Szövetkezetek Bizottsága 40 éves jubileumára hívta meg kórusunkat, mint vendégkórust ünnepségükre.1985-ben a Bartók kórus ismét a X. Országos Szövetkezeti Dalostalálkozóra utazott Szolnokra, majd június 16-án a kórus Abádszalókon énekelt.November 6-án került megrendezésre a Fejér Megyei Országos Kórustalálkozó, ahol a Bartók Béla Női Kar részt vett, teljesítményéért dícsérő oklevelet vehetett át
1987 decemberben, a 15 éves jubileumon a körmendi vegyeskar és a szekszárdi Pedagógus Kórus vett részt. Zongorán közreműködött: Hartmann Józsefné és Lányi Péter A kórust dr. Szilák Mihály polgármester úr köszöntötte.
1988 november 20-23. Felsőszeli község, Szlovákia A magyarság nemzeti létének megnyilvánulása volt a helyi Rozmaring kórus tíz éves jubileuma. A mözsi kórus élvezte a felsőszeli magyarok gondos vendégszeretetét.1988-ban egy belga kórus is érkezett Mözsre 74 fővel, a Népújságban Thész László nyilatkozott.
1989 augusztus A kórus Belgiumban Rooselareban két hetet töltött. Éjszakába nyúló beszélgetések, éneklés, muzsikálás. A házigazdák igyekeztek bemutatni mindent hazájukról, környezetükről. Mivel Belgium messze van, ezért két napot töltöttünk Bad Hersfeldben a jól ismert kórus vendégeként. A belga vendéglátók magyar zászlókkal az autójukon jöttek elénk, hogy a busz odataláljon. A kórus Rooselare és Brüsszel polgármestere fogadta. Pohárköszöntővel és szeretettel fogadtak bennünket mindkét helyen, amit dallal köszöntünk meg, majd a parlamentbe vezettek bennünket, ahol videóról bemutaták Brüsszelt majd tolmács segítségével tettünk egy sétát ismerkedve a parlamenttel. Másnap megnézhettük a legnagyobb "mini várost", ahol mi voltunk az óriások. A vendéglátók elvitték a kórust a Philips tévégyárba, a General Motors szalagsorai között a robotok működését figyelhettük meg. Láthattuk a tengeri kikötő világforgalmát, de a halpiacot is ahol cápa is volt és egy matrózcsárda belsőt is.
/Népújság: Mözsi kórus Belgiumban / Hoogléde-be utaztak hangversenyre. A feszültség, ami a kórusban volt, az első mű megszólalása után az 500 embert ülőhellyel ellátó zsúfolásig megtelt templomban feloldódott. A műsor nem remélt sikert aratott. Nehéz lenne mindent felsorolni, ez egy kis visszaemlékezés volt.
Az élményekben gazdag két hét végén hazaindult a kórus. Eljutott Bad Hersfeldig, ott már várták a csapatot. Fáradtság ide-oda "pihenésként" sörfesztiválra vitték a kórust /a fiúk azért örültek is/. Nagy sátrak, sörcsapolás, zene. A kórus ismét családoknál aludt. Két napig Bad Hersfeld vendégei voltunk, majd élményekkel tele indultunk haza. /Tolna Megyei Népújság 1989 okt. 21./

1989 Bad Hersfeld-i Tann-Sorga kórusa érkezett Tolnára. Először jártak Magyarországon. Koncerteztek a tolnai barokk templomban, a szekszárdi Művészetek Házában, jártak Kalocsán, Hajóson a pincefaluban valamint Decsen és Budapesten.
1990 augusztus: a Bartók kórus ismét Németországba, Bad Hersfeldbe utazott.
Ludwigson Curir beszámolója az eseményekről:
A Tann énekfesztivál kiemelkedő pontja volt a magyar vendégkórus látogatása. Két nagy koncert volt, augusztus 6-án a Bad Hersfeldi Szent Bonifác katolikus templom volt a méltó helyszíne a koncertnek. Augusztus 10-én mindkét kórus fellépett a dr. Durstewitz-ház fesztiváltermében Rottenburgban.
A Bartók kórus német nyelven adta elő a Bach kantátát, az elragadtatott közönség ismétlésre késztette a kórust. Az ottlétünk vége Bad Hersfeldben egy nagy búcsúesttel zárult, közösen énekeltük el a végén a Dona nobis pacem c. művet. /Tolnai Hírlap 2001. február 21-i számából/

1992 május 30. A pincehelyi polgármester, dr. Tóth László meghívására jótékonysági koncertet adott a kórus az ottani kórház sebészeti osztálya javára, a műszerpark korszerűsítésére. Ez év augusztus 7-12-ig jó hangulatú turnén vendégszerepelt Nyugat-Európában kórusunk a német és belga kapcsolatok viszonzására. Két napot Bad Hersfeldben és 5 napot Rooselareban töltöttünk. Visszafelé úton ismét Párizs, majd az utolsó napokat Lyra Büchig kórusnál Németországban töltöttük a partnerkapcsolat szervezésében.
1992 október 5. 20 éves a Bartók Kórus ! A zsúfolásig megtelt nézőtér előtt Tolna város alpolgármestere Mayer Márton köszöntötte a kórust és az egybegyűlteket. Vendégkórus: Németország, Bad Hersfeldből érkező kórus és a szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus kórus. A német kórus még pár napot tölt itt a Bartók Kórus vendégeként. Jártak Budapesten, Pécsett és fürödtek a harkányi gyógyfürdőben.
1993 április 24. Minősítő hangverseny Pápán. Ahol 14 kórus vett részt. A minősítő új rendszerének 6 kórus felelt meg, négyen kaptak arany minősítést, köztük mi is. Aranyfokú minősítés egyhangú zsűri értékelésével /Tolna Hírlap Tóth László tollából/
A mai napig büszke a kórus azokra a szavakra, melyekkel az értékelést követően méltatták a kórust.
Idézet az Országos Szövetkezeti Fesztiválról, Pápán. Új Szövetkezet Áfészek lapja 1993. május 12. 10. szám:
"Schmidt Józsefné karnagy keze nyomán – túlzás nélkül mondhatjuk – csoda született. Kevés magyar női kar énekel ilyen kristálytisztán, egységesen és stílusosan gregoriánt mint a mözsiek. Felejthetetlen volt Bárdos Lajos: Magas a rutafa c. művének előadása is. Zsűri tagjai: Fasang Árpád zeneszerző, Tóth Mihály és Timkó Gábor.
1993 májusban Bárdos Lajos Zenei Hetek rendezvényén vett részt a kórus Szekszárdon a Művészetek Házában,október 23-án Vácra utazott a kórus a helyi énekkar 10 éves jubileumára. December 19-én közös koncertet adtunk a Liszt Ferenc Pedagógus Kórussal Mözsön a katolikus templomban.
1994 április 2-14. Olaszországba, majd Franciaországba utazott a kórus
Ez idő alatt végigjárták szinte egész Itáliát. Lebuszoztak Sorentóba, Nápoly, Firenze, Verona, Capri szigete, Assisi, Rimini, San Marino.
A húsvét hétfőt Nápolyban töltötték, az este pedig már Rómában érte a kórust.
Rómában április 6-án a pápai fogadáson énekelt a Mözsi Bartók Béla Női Kar. Genovéva nővér szervezésében a Szent Péter Székesegyház előtt várt és helyére vezette a kórust a ceremóniamester. Körülbelül 5-6 méterre voltunk a katolikus egyházfőtől. A vatikáni kórus után a magyarok énekét hallgatta a tömeg. A pápa magyar nyelven üdvözölte a kórust és rajtuk keresztül köszöntötte valamennyi magyart. Este az olasz TV adásában viszontláthatták magukat és hallhatták újra a katolikus egyházfő magyar üdvözlését, ami a kóruson keresztül a magyar néphez szólt .Ezért a felejthetetlen élményért ismét hálás köszönet Genovéva nővérnek és a magyar származású Létai Ferencnének. Már megnyugodva, csak kissé izgatottan adtak hangversenyt a római Szent István Ház kápolnájában az ott lévő magyaroknak, s a hangverseny végén a himnusz közös éneklésére került sor. Utána indultunk a szálláshelyre Genovéva nővér és Trézsi magyar zászló lengetésével köszöntek el tőlünk.
Fotó: pápai emlékkönyv, Genovéva nővér és a kórus fotói
Éjszakába nyúló séta busszal majd gyalog Rómában.
1994 május 18. Bárdos Lajos Zenei Hetek Szekszárdon a kórus részvételével /Tolnai Hírlap/
A Stutensee-i Lyra Büchig jó hangulatú, nagy sikerű közös koncertet adott Tolnán a Művelődési Központban. Augusztus 28-án Spöckből, a 120 tagú Eintracht nevű vegyeskar magyarországi körútjuk után Tolnára érkezett, hogy közös hangversenyt adjanak velünk. A hangverseny a sportcsarnokban volt szép számú közönség előtt.1994. október 24. Tolnai Hírlap: Ezt a napot a mözsi Bartók Béla Női Kar tette közreműködésével emlékezetessé.
1995 június 21-29. Ismét Benelux Államok. Hollandiába, Bodegravenbe Nemzetközi Kórusfesztiválon vett részt a kórus. A fesztivált követő napokat egy rövid körúttal kötötték össze a mözsiek. Hága, Amszterdam, Rotterdam, Gauda, Zaandam és Schveningen a tenger látnivalói sem maradhattak ki.
1995 május 22. Bárdos Lajos Zenei Hetek: Budapestre az óbudai Művelődési Központ színháztermében tartott hangversenyére kapott meghívást a kórus. Szerepeltünk a május 27-ei szekszárdi Bárdos Lajos- hangversenyen is a színházteremben.
1995 december 9-11: A Tolnán töltött idő viszontmeghívására utazunk Ausztriába, Langenwangba a Szent András kórus meghívására. A két kórus karácsonyi hangversenyt adott. Decemberben a tolnai templomban a KÉSZ tolnai csoportja felkérésére a kórus jótékonysági hangversenyen lépett fel, melynek bevételét a város szegényeinek megsegítésére fordították.
1996 Hollandiából vegyeskar érkezett egy hétre a kórus meghívására, közös hangversenyre is sor került , a két kórus közös számot is énekelt. Júliusban a kórus Stutensee-be utazott. A tervezett tíz nap első felében Párizsba is ellátogatott, ahol megtekintették a város nevezetességeit. Legnagyobb élmény azonban a párizsi Notre Dame-ban való éneklési lehetőség volt! Párizs után Stutensee-ben közös hangversenyre került sor.
1997 Januárban a "Pécsi Körzeti Stúdió" TV felvételt készített a kórussal.
Áprilisban a Pápán megrendezett országos minősítő hangversenyen a kórus ismét arany fokozatot nyert el a jól összeállított műsor, a tiszta intonáció elismeréseként.
Májusban a langenwangeni kórus érkezett Tolnára. A jól sikerült, színvonalas közös produkciót nagy tapssal viszonozta a közönség.
Júniusban Erdélybe utazott a kórus saját költségén. A kirándulás színhelyei:Marosvásárhely, Segesvár, Csíkszereda, Borszék, Kolozsvár, Szent Anna tó, Tordai hasadék.
November 8-án ünnepelte a kórus fennállásának 25 éves jubileumát! Tolnán, a Művelődési Házban vendégünk volt Langenwang kórusa Johann Flecker karnagy úr vezetésével. Nagy megtiszteltetés volt kórusunknak, hogy a budapesti Bartók Béla Kórus Nógrádi László karnagy úr vezetésével elfogadta meghívásunkat.
1998 Megyei, majd egy országos dalostalálkozó sikeres résztvevője volt a kórus, ahol különdíjat kaptunk. Májusban a Lyra Büchig kórust fogadtuk. Augusztus 20-án a Görömbölyi Népdalkört látta vendégül a kórus.
1999 Tamásiban a Liszt Ferenc Dalostalálkozón vett részt a kórus. Nyáron kikapcsolódásként Domboriban a kórus szólamai közötti főzőversenyre került sor: az eredmény döntetlen lett.
2000 "Kultúrával a nyugat kapujában" felmenő rendszerű rendezvénysorozat indult. A résztvevő kórusok közül női kari kategóriában továbbjutottunk a mosonmagyaróvári gálahangversenyre.
Március 15-én "Akik sokat tettek a városért" kitüntetéseket adott át Dr. Szilák Mihály polgármester. A kitüntetettek között volt a kórus karnagya, Schmidt Józsefné. A Pro Urbe díj átvételekor énekkarunk mini koncerttel kedveskedett az ünnepeltnek.
Májusban ismét Stutensee-ben vendégszerepelt a kórus, az év Pakson, a paksi vegyeskarral közös adventi hangversennyel zárult.
2001 Művészeti delegáció indult Tolnáról Hollandiába. A kórusok is ismét egymásra találtak.
2002 Március 15-én " Tolna Városért" kitüntetésben részesült a nagyvilágban gyűjtött számos elismerése és itthoni lelkes tevékenysége elismeréseként.
Október 2-án a kórus fennállásának 30 éves évfordulóját ünnepelte! Vendég Langenwangból a Szent András kórus. Az eseményhez kapcsolódóan kórustörténeti kiadvány is megjelent.
2003 Dombóváron a megyei Liszt Ferenc Dalostalálkozón vett részt a kórus.
2004 A tolnai gimnázium 50 éves évfordulója alkalmából adott ünnepi műsort a kórus.
Májusban a tolnai templomban a lengyel férfikarral adott nagy sikerű hangversenyt a kórus. A lengyel kórussal szerepeltek együtt a dunaújvárosi Bárdos-rendezvényen is. Ez évben a stutensee-i kórus jubileumi ünnepségén szerepeltünk. Decemberben adventi hangversenyt adtunk a nyugdíjas és a német kórussal közösen.
2005 A bátaszéki Bárdos Zenei Hetek hangversenyt követően a szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus 40 éves jubileumán vettünk részt baráti tiszteletadásként.
2006 Liszt Ferenc Megyei Dalostalálkozó márciusban, májusban pedig a Budai Várban a Bárdos Lajos Zenei Hetek Országos Bemutató Hangversenyén szerepelhetett a kórus. Hangversenyt adott a kórus Bartók Béla születésének 125. évfordulója tiszteletére a tolnai zeneiskolában: fellépett Lányi Péter zongoraművész, és a Fusz János Zeneiskola Énekkara Schmidt Zoltánné vezetésével.Májusban Tolnán adott nagy sikerű közös hangversenyt a Lyra Büchig vegyeskar és a női kar,közreműködött még a német nemzetiségi kórus.
2007 Mözsi Szabó István festőművész kiállításán közreműködik a kórus.
Június 2-án fennállásának 35. évfordulóját ünnepli a kórus! Vendég a lengyelországi Górniczky Chór Meski férfikar Lubinból. A műsort követően Kertész Attila karnagy a KÓTA nevében díszoklevelet adott át a kórusnak, szeretettel és elismeréssel méltatta a női kar eddigi munkáját. A program zárásaként közös szám hangzott el a két kórus előadásában.