Valkai Dávid - karnagyunk

Valkai Dávid portréja

Kecskeméten született. Alapfokú tanulmányait a Lánchíd Utcai Általános Iskolában végezte, ahol Jámborné Márkus Emőke irányításával énekelt az iskolai énekkarban. Eközben beiratkozott az M. Bodon Pál Zeneiskolába, ahol Greksa Éva tanárnőnél tanult zongorát. Itt ismerte meg feleségét Tótka Dorottyát, aki szintén zongorát tanult Gálné Danics Éva tanárnőnél. Középiskolás éveit a Kodály Iskolában töltötte. Ezalatt Márton Anikó tanárnőnél tanult szolfézst, zeneelméletet és karvezetést. 18 évesen osztályával részt vett az Éneklő Ifjúságon, ahol arany minősítést szereztek. 2009-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Zenekar-és kórusvezető szakjára. Tanárai voltak Szabó Dénes, Ordasi Péter és Sárosi-Szabó Márta. Ezt követően az egyetem zeneismeret és ének-zene tanári szakát végezte el és egyházzenei kurzusokat hallgatott. Egyetemei évei alatt többször járt karvezetés versenyen. 2011-ben a KÓTA különdíját nyerte el. 2015-ben a Zeneakadémián 3. helyezést és különdíjat kapott. 2013-ban az országos OTDK-n 2. helyezést ért zeneelmélet kategóriában.

2014 szeptemberétől az M. Bodon Pál Zeneiskola tanára és az alkalmi nőikar vezetője volt. 2015-től a kecskeméti Kodály Iskola tanára és fiúkórusának vezetője. Diákjai számos rendezvényen, városi és országos versenyen 1., 2. és 3. díjat szereztek. Eközben a Kodály Intézet, külföldi hallgatóinak szervezett óralátogatásaival tiszteli meg több alkalommal is. 2017-ben kóruskarnagy-művészi diplomát szerez Szabó Sipos Máté vezetésével. 2014-2017-ig a kecskeméti Piarista Templom liturgikus kórusának vezetője volt, akikkel megnyerték a Mária Rádió által szervezett országos egyházzenei kórusversenyt.

2016-tól a Katedra Gimnázium és a Lánchíd Sportiskola óraadó énektanára, ennek kapcsán kérték fel az éves kórustalálkozók és Éneklő Ifjúság hangversenyek szervezésére. A Kecskeméti Énekes Kör valamint a Nemzeti Ifjúsági Kórus alapító tagja. A kórusvezetés mellett a tanítás is fontos szerepet tölt be nála, ezért néhány évfolyamra szolfézs, zeneirodalom és ének-zene jegyzeteket készített diákjai számára, kísérleti jelleggel.

 

2018-tól a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, illetve a nagy múltú Bartók Béla Nőikar vezetője. 2019-ben Macedóniában egy nemzetközi kórusversenyen 1. helyezést érnek el. 2020-ban a Debreceni Egyetem zeneelmélet-tanári képzésében szerzett művésztanári diplomát. Élete szinte kizárólag Szegedre koncentrálódik. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának tanára és a Gyakorló Szakgimnázium szolfézs-zeneelmélet tanára, a férfikar vezetője. 2020 -tól a kecskeméti Cantus Nobilis művészeti vezetője. Diákjai 2020 januárjában az év tanárának szavazták meg. 2021-től a Zeneakdémia doktori iskolájának karveztés szakos doktorandusza.